
FAQ 

A mandatory working off for master's and doctoral graduates 

 

Question: What regulatory legal acts provide for the obligation to work off for  

young specialists who have studied under the state education ordinance?  

 

Answer: In accordance with paragraph 17 of Article 47 of the Law of the Republic 

of Kazakhstan "On Education", mandatory three-year working off  after the 

completion of higher and (or) postgraduate education is assigned to citizens who 

have studied on the basis of state education ordinance: 

 

- within the quota for pedagogical, medical and veterinary specialties are obliged 

to work off  in state educational organizations, state medical organizations and 

state veterinary organizations located in rural areas; 

- on an educational grant for pedagogical and medical specialties are obliged to 

work off  in state educational organizations and state health care 

organizations; 

-  on an educational grant for  all other specialties are obliged to work off  in 

organizations, regardless of the form of ownership (since 2017, young 

specialists); 

- PhDs are obliged to work off in higher and/or postgraduate education 

organizations or scientific organizations. 
 

 

Question: How are the graduates assigned to work and who does it?  

Answer: The Personal allocation commissions are established annually for 

pedagogical and veterinary specialties in the respective higher education 

institutions of the Republic of Kazakhstan, where young specialists and PhDs 

complete their education, and    for medical specialties, the Commission is 

established in the authorized body in the field of health care. 

The personal allocation of young specialists and PhDs is carried out by 

Commissions on the basis of the employer's request.  

The personal allocation of PhDs is made on the basis of the submitted documents 

and information provided by the authorized bodies, according to the requests of the 

higher education institutions and scientific organizations regarding the need for 

personnel. 

This procedure is determined by the Rules of sending a specialist to work, granting 

the right to self-employment, exemption from the obligation or termination of the 

obligation to work  off  by citizens who studied on the basis of state education 

ordinance, approved by the  RG  of the  RK on March 30, 2012 № 390. 

 



Question: Does a graduate who has completed education under the rural 

quota have a right to work off  in the state educational/health care 

organization in the city? 

Answer: No, according to paragraph 17 of Article 47 of the Law "On Education" , 

if a young specialist has completed education  under the rural quota for 

pedagogical and medical specialties, the young specialist is obliged to work off in 

state educational/health organizations located in rural areas. 
 

Question: What to do if there is no vacancy at the place where the graduate 

lives?  

 

Answer: According to the paragraph 17-1 of the  RG of the  RK dated March 30, 

2012 №390, in case of absence of vacancies a young specialist / PhD should 

register as a job seeker directly in the employment center at the place of residence 

or through the web-portal of "e-government" or State Corporation "Government 

for Citizens", by taking into account the time of registration as an unemployed 

person in the period of working off  and provide a document confirming the 

registration in the employment center of JSC "Financial Center" to the supervisory 

manager. 

 

Question: When should the graduate arrive at the place of work? 

 

Answer: Young specialists and PhDs who have completed their education this 

year will arrive at the place of work no later than  September 1st (according to 

the decision of the Personal Allocation Commission). 
 

  

Question: What measures are taken in case of failure to comply with the  

obligation to work off? 

 

Answer: JSC "Financial Center" as an operator of the authorized body in the field 

of education provides monitoring and control over the compliance of graduates 

with their obligations on working off or reimbursement of budget funds in case of 

non-working. 

In case of revealed infringements of working off, JSC "Finance Center" works with 

young specialists  and PhDs: preparation of a written notification about mandatory 

working off, calls to young specialists on the contacts specified by them, search 

through social networks. And in case of failure to eliminate existing violations and 

/ or refusal to work off, the operations on the reimbursement of  budgetary funds to 

the state are carried out, including in a legal process. 
 

Question: Is there a respite for the graduate, and for how long? 

 



Answer: When entering or calling up for urgent military service, a young 

specialist is granted a respite (by decision of the Commission for Personal 

Allocation of young specialists and PhDs, an additional protocol is drawn up on 

the basis of a written application and a supporting document) and for the period of 

service, without taking into account the time of service during the period of 

working off. 
  

 

Question: In which cases, and which categories of graduates are exempt from 

working off? 

 

Answer: Exemption from the obligation to work off as provided by the Law is 

granted by decision of the Commission for Personal Allocation of young 

specialists or the Commission for Personal Allocation of PhDs (the Commission 

for Allocation i.e. the organization of higher and/or postgraduate education or the 

authorized body in the field of health care prepares an additional protocol, they 

must be confirmed by relevant documents) to the following categories: 

1) if there are no vacancies in the  locality where the spouse lives, works or serves; 

2) for disabled persons of I and II groups; 

3) in the case of entry for further studies at the Master's degree programme, 

Residence, Doctoral studies (on a paid basis, under the state ordinance or when 

entering a foreign educational organization); 

4) for pregnant women and persons who  are raising a child  (children) under the 

age of 3 years on their own. 

 

Question: After graduation from the university, a young specialist who has 

studied on the basis of the state education ordinance for pedagogical and 

medical specialties was self-employed in a state organization not by specialty 

(for example: local administration, tax committee, PSC, etc), will this working 

off  be counted? 

 

Answer: No, it is not possible to count the working off  in the organizations 

mentioned above, namely,  local administrations, tax committees, PSCs, etc. 

According to paragraph 17 of Article 47 of the Law of the Republic of Kazakhstan 

"On Education", citizens who entered on the basis of the state education ordinance 

for pedagogical, medical specialties, work off, respectively, in state educational 

organizations and state health care organizations, at least three years after 

graduation from higher and (or) postgraduate education. A young specialist should 

find a job in the state educational organization (school, kindergarten, preprimary 

school, college, university) and the state health care organization (hospitals, 

polyclinics). 
 



Question: After graduation, a young specialist who has partially worked in 

the state educational organization is dismissed due to marriage, does the 

obligation to work off stop? 

 

Answer: For the proper performance of the obligation to work off, provided by 

paragraph 17 of Article 47 of the Law of the Republic of Kazakhstan "On 

Education", the young specialist is obliged to work in the state organization of 

education for at least three years after completion of higher and / or postgraduate 

education, or to register as unemployed in the employment center at the place of 

residence. In case of non-fulfillment of the obligation to work off, a young 

specialist is obliged to refund the costs incurred from budgetary funds in 

connection with his/her training, to the republican budget.  

 

Question: The young specialist, after completion of education under the state 

education ordinance,  in the same year entered the Master's degree program 

on a paid basis, does the obligation to work off stop for this reason? 

Answer: In this case, the young specialist should apply to the Commission for 

Personal Allocation, which is created in the relevant organizations of higher and 

(or) postgraduate education, where the young specialist studied, to get an 

exemption from working off provided by the Law of the RK.  In accordance with 

paragraph 8 of the Rules for job placement of young specialists , approved by the 

RG of the Republic of Kazakhstan on March 30, 2012 № 390, the Commission is 

established annually. In turn, according to paragraphs 17-2 of Article 47 of the 

Law of the Republic of Kazakhstan "On education" there are rules for exempting 

from mandatory training: when entering for further study in the Master's degree 

program, residency, doctoral studies; pregnant women and persons who have, or 

are raising children under the age of 3, disabled persons of 1 and 2 groups and in 

the absence of vacancies in the  locality where the spouse lives, works or serves. 

 

Question: The possibility to count working off by their specialty in 

organizations (from the quasi-governmental sector) with the state share (for 

example, an educational institution - a joint stock company, where 50-100% 

of shares are owned by the state, etc.). 

Answer: For proper performance of the obligation to work off on pedagogical and 

medical specialties, provided by the legislation of the RK, the young specialist is 

obliged to work off in the state educational organization and state health care 

organization. Also, the Law "On State Property" specifies that the state legal entity 

is the state institutions and state enterprises. It is not possible to count the working 

off in these organizations. 

 

Question: Are persons who have entered the Master's degree program in 

subsequent years after graduation exempt from working off? 

  



Answer: According to the part 2 of  paragraph 17 of Article 47 of the Law of the 

Republic of Kazakhstan "On Education" (hereinafter - the Law), citizens of the 

Republic of Kazakhstan who entered the pedagogical, medical and veterinary 

specialties on the basis of the state education ordinance are obliged to work in state 

medical, veterinary and educational organizations for at least three years after 

completion of higher and/or postgraduate education. 

 Subparagraph (3) of paragraph 17-2 of Article 47 of the Law provides 

exemption from the obligation to work off for persons who have entered for further 

study in the Master's degree program, residency or doctoral studies.  

In accordance with paragraph 1 of Article 6 of the Civil Code, the rules of civil law 

must be interpreted in accordance with the literal meaning of their verbal 

expression.  

 From the meaning of these norms of the Law, it follows that the 

Commission has a  right to exempt young specialists and  PhDs from working off 

only in the case of admission to the Master's degree program, residency, 

doctoral studies in the year of completion of education, but not in subsequent 

years, that is, when considering the issue of exemption from working off in a 

mandatory manner they  must take into account the time factor, namely, the timely 

performance of obligations. 

  

Question: In case of partial working off (not full 3 years), is it possible to pay 

the amount of debt for the remaining period? Is it possible to pay the amount 

of  debt in parts (in installments)?  

 

Answer: According to paragraph 17 of Article 47 of the Law of the Republic of 

Kazakhstan " On Education" (hereinafter - the Law) and paragraph 4 of the Rules 

for job placement of young specialists , approved by the resolution of the 

Government of the Republic of Kazakhstan dated March 30, 2012 № 390 

(hereinafter - the Rules), the citizens who have entered for training on pedagogical 

and medical specialties on the basis of the state education ordinance, work off in 

the state educational and health care organizations not less than three years after 

the completion of higher and / or postgraduate education. In case of non-fulfillment 

of the obligation to work off, a young specialist is obliged to refund the costs 

incurred from budgetary funds in connection with his/her training, to the 

republican budget ( paragraphs 17-4 of Article 47 of the Law). 

 In accordance with Articles 272 and 273 of the Civil Code of the Republic of 

Kazakhstan (hereinafter - CC of the RK), the obligation must be properly fulfilled 

in accordance with the terms of the obligation, unilateral refusal to fulfill the 

obligation and unilateral change of its terms are not allowed. 

 In accordance with paragraph 1 of Article 349 of the Civil Code of the 

Republic of Kazakhstan, the breach of an obligation is understood as a failure to 

perform it, or improper performance.  

 According to the Law and Rules, there are no norms defining recalculation 

of the spent budgetary funds in case of partial working off or installments on 

reimbursement of budgetary funds, connected with training. 



  At the same time, the amount for education is formed annually by a 

resolution of the Government of the Republic of Kazakhstan by the average cost of 

education for 1 student per academic year. 


